Зміни в уряді: єдиний крок, якому аплодуватимуть усі

12 февраля 2020 г., 19:54:00   1035   0


Під час акції біля Офісу президента України з вимогою відставки керівника МВС Арсена Авакова. Київ, 22 грудня 2019 року


Після так званого "касетного скандалу" із записами прем’єр-міністра Гончарука активізувалися розмови про зміни в українському уряді – якщо не цілком, то бодай частково, пише Андрій Любка для "Радіо Свобода"


Президент Володимир Зеленський під час розмови з Олексієм Гончаруком і сам наголошував на потребі змін у структурі міністерств, а деякі ЗМІ навіть повідомили про початок співбесід із новими кандидатами в міністри на Банковій.


Зміни заради змін?


Уже місяць засобами масової інформації ширяться чутки та версії про відставку уряду, недовіру президента до прем’єр-міністра й можливі перестановки серед міністрів. Причин для цього є чимало: оприлюднені записи, на яких Гончарук не надто шанобливо говорить про Зеленського, відсутність успіхів і шалений дефіцит бюджету, незадоволеність урядом із боку олігархів та оточення президента.


Читайте також: Портников: Режим Зеленського – це приречений союз дилетантів і пристосуванців


Серед претендентів на заміну називають посади міністерок соціальної політики й охорони здоров’я, міністрів оборони й закордонних справ, а потенційні розділення міністерств економіки та культури також передбачають кадрові ротації. Втім, треба визнати, що розмови про потенційні зміни мають переважно персональний, а не програмний характер, тобто годі сподіватися на справді докорінні реформи. Можна виснувати, що якщо переформатування уряду й відбудеться, то матиме фасадний, косметичний вимір.


У всіх цих розмовах і чутках про зміни в Кабінеті міністрів дивує насамперед те, що посада міністра внутрішніх справ, яку займає Арсен Аваков, залишається поза дискусією. Він потрапив в уряд Гончарука "під особисту відповідальність" президента, анонсований "випробувальний термін" Авакова закінчився безрезультатно, але відправляти його у відставку наразі чомусь не поспішають.



Під час акції біля Офісу президента України з вимогою відставки керівника МВС Арсена Авакова. Київ, 22 грудня 2019 року


Перший кандидат на виліт


Дивує те, що ведуться розмови про заміну інших міністрів, хоча починати таку розмову треба саме з посади Авакова. Здається, останній має якийсь прихований імунітет, проти якого безсилі всі політичні й логічні фактори.


Читайте також: У справі Шеремета Аваков і Ко керуються квантовою криміналістикою


Зрештою, саме потрапляння Авакова до складу Гончарукового уряду було несподіванкою: на противагу до інших міністрів, яких позиціонували як "нових", міністр внутрішніх справ був хрестоматійним втіленням усього "старого". Адже він устиг побувати і головою ОДА за часів президента Ющенка, і переховуватися в Італії за часів Януковича, був одним із лідерів партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка та вже шостий рік залишається міністром внутрішніх справ. Висновок напрошується простий: влада змінюється, Аваков – ні.



Під час акції біля Офісу президента України з вимогою відставки керівника МВС Арсена Авакова. Київ, 22 грудня 2019 року???????


Якщо решті міністрів із уряду Гончарука ще можна дати час на "випробувальний термін", то Аваков своїм шестирічним перебуванням на одній посаді переконливо довів – змін і результатів не буде. Реформа поліції під його керівництвом фактично провалена, а переатестація та люстрація у відомстві перетворилися на фарс. Резонансні кримінальні справи не розслідуються, натомість – як у справі Шеремета – суспільству з фанфарами пропонують сумнівні й необґрунтовані висновки (що підтвердив навіть генпрокурор Рябошапка).


Водночас Аваков збільшує свій вплив не тільки на правоохоронну систему, а й на політичне життя країни, концентрує у своїх руках легальні й тіньові (парамілітарні угруповання) важелі впливу. Парадоксом є те, що міністр, який має мінімальний рівень суспільної та експертної підтримки, який не показав результатів за час "випробувального терміну" в новому уряді, зберігає свою посаду. Тож якщо й починати перестановки в Кабміні, то саме з Арсена Авакова. Це, здається, буде єдиний крок, якому аплодуватимуть усі – і прихильники, і опоненти президента Зеленського.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте