Я тебе знайду та поверну додому, – політв’язень Костенко привітав зниклого п’ять років тому у Криму батька з ювілеєм

09 февраля 2020 г., 20:48:00   1593   0

Я тебе знайду та поверну додому, – політв’язень Костенко привітав зниклого п’ять років тому у Криму батька з ювілеєм

Федір Костенко, батько кримського політв’язня Олександра Костенка, мав би святкувати сьогодні, дев’ятого лютого, шістдесят років.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав син зниклого – кримський політв’язень, учасник “Євромайдану” Олександр Костенко.

Сьогодні зниклому виповнилося 60 років, і попри те, що пройшло майже п’ять років з моменту його викрадення в окупованому Російською Федерацією Криму, син не полишає надії знайти батька і вітає його з ювілеєм. “Сьогодні моєму батьку Костенко Федору Степановичу виконується 60 років.

В березні 2015 року, коли я перебував у слідчому ізоляторі у м. Сімферополі, а моя мати знаходилася у лікарні з інсультом, його викрали у місті Києві, куди він поїхав, щоб зустрітися з уповноваженою Верховної Ради України з прав людини. Де б ти не був батько, я тебе знайду та поверну додому і обов’язково накажу винних у цьому злочині. З Днем народження тебе!!!”, – написав Олександр Костенко.

Нагадаємо, Олександр Костенко — колишній працівник правоохоронних органів Криму. Був учасником Революції Гідності. У грудні 2014 року Костенко повернувся з Києва в окупований Сімферополь. Співробітники ФСБ викрали українця біля під’їзду його будинку в Сімферополі 5 лютого 2015 року. Звинувачення — замах на співробітника «Беркуту» на Майдані Незалежності під час Революції Гідності. За версією російського слідства, 18 лютого 2014 року Костенко кинув у беркутівця камінь. Заяву до ФСБ написав власне сам колишній співробітник кримського «Беркуту» Віталій Полієнко, який тоді вже працював в окупаційних силових структурах Криму. Сам Костенко провини не визнав і заявляв про тортури в СІЗО. Судовий процес у справі розпочався 20 квітня 2015 року.

Суд над Костенком став першою гучною справою для самопроголошеного прокурора Криму, а зараз вже депутата Держдуми РФ Наталії Поклонської. Обвинувачення в окупаційному суді Криму вона представляла особисто. На кожному засіданні зал був заповнений співробітниками «Беркуту». У травні 2015‑го кримський «суд» засудив Олександра Костенко до чотирьох років і двох місяців нібито за вчинення каліцтв співробітнику кримського «Беркуту» у Києві. Після розгляду касаційної скарги термін зменшили до трьох років і шести місяців ув’язнення. Кримчанина утримували далеко від рідної домівки – у колонії № 5 м. Кірово-Чепецьк.

Олександр Костенко став одним із перших кримських політичних в’язнів, який повністю відбув термін ув’язнення. У серпні 2018 року він вийшов на свободу з російської в’язниці. Справа О. Костенка стала безпрецедентною на той час, тому що російська влада, власне, його покарала за участь у подіях лютого 2014 року, що мали місце навіть не в Криму, а у Києві. Олександр Костенко визнаний політв’язнем. Від початку російської окупації на долю родини О. Костенка, що мешкала у Сімферополі, випали тяжкі випробування.

Після арешту Олександра у березні 2015 року, його батько Федір Костенко привселюдно заявив про тортури, за допомогою яких окупаційна влада вибивала необхідні їй «свідчення» у його сина: били, зламали руку, потім підвішували за неї, били електричним струмом. 3 травня 2015 року, коли Олександр Костенко перебував у кримському СІЗО, зник його батько Федір Костенко. Він їхав до окупованого півострова з Києва, де провів прес-конференцію для журналістів, присвячену справі його сина. Він зник безвісти після перетину кордону з окупованим Кримом.

Мати – Олена Костенко – перенесла два інсульти. На молодшого брата Олександра Костенка Євгена завели сфабриковану справу в липні 2016 року. Його звинуватили в образах «судді» так званого Київського «суду» Сімферополя Віктора Можелянського під час оголошення вироку. Нагадаємо, звільнені політв’язні, зокрема Роман Сущенко, Артур Панов, Микола Карпюк, Олексій Сизонович та Володимир Балух, закликали світ сприяти визволенню сотні бранців Кремля, які залишаються за ґратами в РФ.


Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте