Убыточный бизнес на 8 миллиардов: как владельцы супермаркетов «Сильпо» обворовывают государство

03 февраля 2020 г., 21:51:00   986   0

Убыточный бизнес на 8 миллиардов: как владельцы супермаркетов «Сильпо» обворовывают государство

Как крупнейшая в Украине сеть гастрономов «ФОРА», входящая в «Fozzy Group», крадет деньги покупателей и грабит бюджет.

Сложно поверить, но имея около 300 продуктовых магазинов по всей стране, «Фора» - является убыточным бизнесом.

Она не платит НДС, 20% стоимости товара который вы отдаете им при каждой покупке и не платит налог на прибыль, так как этой самой прибыли у них нет.   
Вот уже как несколько лет вся деятельность «Fozzy Group» - убыточна.
 

Информация об «успешно-убыточном» многомиллиардном бизнесе «Fozzy Group» совсем не нова. 
Вот, например, по статистике Офиса крупных плательщиков налогов ГФС в 2018 году Fozzy Group заняло второе место сред продуктового ритейла по объему продаж. 37.3 млр. грн. пропустив впереди себя только АТБ с их 41.7 млрд.

«У 2018 році рейтинг найбільших за товарообігом продуктових рітейлорів очолила мережа дискаунтерів АТБ з доходом за І півріччя 2018 року в 41,7 млрд грн. На другому місці – кластерне об’єднання Fozzy Group (ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», ТОВ «ФОРА», ТОВ «ЕКСПАНСІЯ», ТОВ «ФОЗЗІ-ФУД») з доходом в 37,3 млрд грн, на третьому місці – METRO Cash & Carry Ukraine з доходом в 10,3 млрд грн.»

Но вот что касательно уплаты налогов, ГФС констатировала, что не смотря на флагманские продажи, налогов Fozzy Group заплатило меньше всех других игроков продуктового ретейла.

«Найменше сплатила податків група підприємств «Fozzy Group». Та сама, що серед лідерів на другій сходинці за товарообігом. Протягом поточного року від чотирьох підприємств зазначеної групи надійшло до бюджету всього 1 023,4 млн грн. і це лише акцизний податок з роздрібної торгівлі та податок з доходів фізичних осіб. Податок на додану вартість та податок на прибуток зазначеними підприємствами взагалі не сплачується. За результатами фінансово-господарської діяльності І півріччя 2018 року вони декларують збиткову діяльність.»
 
В чем секрет убыточности «Fozzy Group»?

Мы с вами начали разбирать это в первой части материала, когда я опубликовал аналитическую информацию силовиков о деятельности ТОВ "Сільпо-Фуд" которые через фиктивный экспорт аграрной продукции крадут уплаченный покупателями НДС.

Сегодня продолжаем публиковать механизмы того, как «Fozzy Group» не платит налоги.

На очереди ТОВ «ФОРА» - сеть маленьких магазинов формата «гастроном у дома» которые за последние несколько лет появились чуть не в каждой «хрущевке».

Забегая вперед хочется услышать позицию обновленной Государственной налоговой службы Украины в контексте того, что о факте налоговых манипуляциях «Fozzy Group» констатировали их предшественники в ГФС.

Констатировали, но молчали.

Новая налоговая так же будет наблюдать за этим со стороны, или будет как-то реагировать?

Где жесткость налоговой реформы по отношению к крупному бизнесу минимизирующему свои налоговые обязательства?

В чем тогда реформа? 

Приятного чтения. 

Інформаційна довідка ТОВ «ФОРА»

Мережа «Фора» - відокремлене роздрібне направлення компанії «Fozzy Group». 

На теперішній час функціонує 248 об’єкта «Фора» формату «у дома» та «супермаркет» в 8 областях України з працюючим персоналом в кількості 6,7 тис. людей.  Є своя пекарня (хлібобулочні вироби), виробництво піци на замовлення. 

Діяльність підприємства здебільшого спрямована на роздрібну торгівлю продуктів харчування та товарів для дома (асортимент більш ніж 7 тис. найменувань) через мережу магазинів по всій Україні фізичним особам на загальну суму 7 992 362,88 тис .грн., в т.ч. ПДВ 1 330 857,20 тис. грн., що складає 83,78 % від загального обсягу реалізації.

Дослідивши показники об’ємів виторгу касових апаратів ТОВ "Фора» з’ясовано, що середній виторг в день складає близько 38 379,52 тис. грн., з яких 13 519,57 тис. грн. проходить по безготівковому розрахунку (при цьому середня кількість чеків в день по безготівковому розрахунку складає 128,61 тис. шт.). 

Тобто орієнтовний виторг в місяць через касові апарати в мережі магазинів «Фора» складає 1 151 385,57 тис. грн., з яких приблизно 405 587,08 тис. грн. проходить по безготівковому розрахунку (35,23% від усього виторгу).

Аналізом сплат по податку на додану вартість та податку на прибуток в І півріччі 2019 році ТОВ "Фора" було встановлено, що підприємство в жодному з звітних періодах не вийшло на позитивне значення та, відповідно, на сплату податків.

Проаналізувавши діяльність ТОВ "Фора" було встановлено, що підприємство оптимізує податок на додану вартість за рахунок нетипових експортних операцій по не прямим контрактам з сумнівними естонськими нерезидентами ("AGRO WHITE COMPANY OU", "GRAINEXPO" та «ALFA TRADING LIMITED»), які займають близько 9-10 % від усієї реалізації, а саме: кукурудза, пшениця, олія соняшникова, ячмінь фуражний. 

Фактичними отримувачами аграрної продукції є нерезиденти ОАЄ, Марокко, Франції, Тунісу, Ізраїлю, Індії, та інші.  ТОВ «Фора» в 2019 році оформлено МД на загальну фактурну вартість 253 666,86 тис. грн., що дозволяє оптимізувати 50 733,38 тис. грн. ПДВ у відповідному звітному періоді. Також було перераховано грошові кошти в розмірі 915,37 тис. грн. нерезиденту "Монтголфієр АГ" (Швейцарія) у вигляді орендної (лізинг) плати. 

Необхідно відзначити те, що ТОВ "Фора"  купує аграрну продукцію під свої експортні операції у досить неоднозначних (сумнівних) контрагентів – постачальників, а саме:

ТОВ "С.К.С" (код 38591109), яке кожного звітного періоду займає близько 13% в податковому кредиті ТОВ "Фора", що враховуючи обсяги підприємства є надзвичайно великим показником та складає 1 027 955,11 тис. грн. у т.ч. ПДВ 171 325,85 тис. грн. 

Також слід зазначити, що згідно Єдиного державного реєстру судових рішень ТОВ "С.К.С" фігурує у 279 судових ухвалах (більшість з яких має кримінальну форму судочинства за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 КК України), а також має ряд питань з боку податкових та правоохоронних органів, у зв’язку з тим, що формує значну частину власного податкового кредиту від ряду сумнівних підприємств, у яких по ланцюгу постачання відсутня аграрна продукція, через що неможливо встановити реальне походження придбаного/реалізованого товару.

ТОВ "АРІОНА ІІІ" (код 37268026) здійснює реалізацію товару з номенклатурою «Олія соняшникова» на ТОВ "Фора" в сумі 80 921,27 тис. грн., у т.ч. ПДВ 13 486,87 тис. грн., який придбавав його у ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «АГРО-ВЕРЕСТ» (код 38393207), яке не є  виробником аграрної продукції. По ланцюгу податковий кредит формується за рахунок пива, шкіри великої рогатої худоби, фруктів та сигарет .

Також «постачальником» податкового кредиту для ТОВ "Фора" є ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО "ХМЕЛЬОВ ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ" (код 33189344) на суму                89 288,15 тис. грн. в т.ч. ПДВ 14 881,35 тис. грн., яке здійснює реалізацію товару з номенклатурою «Пшениця», тоді як податковий кредит формується з придбання товарів з номенклатурою «Добриво, газ, паливо, кукурудза, соя, пшениця, тощо» у новостворених підприємств Одеської обл., у яких відсутнє придбання аналогічної групи товарів. Згідно податкової звітності у 2018-2019 рр. у фермерського господарства відсутні основні засоби для ведення господарської діяльності (звітність про земельну ділянку S – 2042,552 га податковим органом було не прийнято та має статус «до відома», що свідчить про її не визнання).

Враховуючи вищенаведене, у ТОВ «Фора» загальна сума ризикового податкового кредиту від аграрної продукції складає  199 694,09 тис. грн.

В формуванні податкового кредиту ТОВ «Фора» ключове місце займає ТОВ «Сільпо-Фуд» (код 40720198), а саме - 51,27 % від загальної суми придбаного товару, на суму   4 568 936,94 тис. грн., в т.ч. ПДВ 761 489,49 тис. грн.

Необхідно відзначити те, що  ТОВ "Сільпо-Фуд" купує аграрну продукцію під свої експортні операції теж у постачальника ТОВ "С.К.С" (код 38591109), яке кожного звітного періоду займає близько 13-15% в податковому кредиті ТОВ "Сільпо-Фуд". 
ТОВ "С.К.С" з березня 2018 року сформувало податкового кредиту для мережі супермаркетів «Сільпо» на загальну суму 4 657 043,4 тис. грн., в т.ч. ПДВ 776 173,9 тис. грн.

Окрему увагу на себе звертають постачальники хлібобулочних виробів, які в 2019 році реалізували на ТОВ «Фору» товар на загальну суму 310 547,4 тис. грн. в т.ч. ПДВ                       51 757,9 тис. грн. при  тому, що ТОВ «Фора» має власне виробництво даної продукції. Серед контрагентів – постачальників окрім виробників є й посередники даної продукції. 

Продолжение следует.

plinskiy.media 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте