У саду колишньої тюрми Дрогобича виявили останки жертв НКВС

22 октября 2019 г., 22:22:00   781   0

У саду колишньої тюрми Дрогобича виявили останки жертв НКВС

16 людських останків виявили за два дні пошуково-ексгумаційних робіт у саду колишньої тюрми НКВС у Дрогобичі Львівської області Наразі знайшли 13 місць захоронень. Експерти припускають, що знайдуть значно більше останків людей.

Про це пише “Радіо Свобода”.

Те, що з тюремного саду не можна їсти яблука, місцеві мешканці знали завжди. Спершу це було приміщення тюрми Народного комісаріату державної безпеки (НКВС у період 1939–1941, 1944–1946 років), потім Міністерства державної безпеки (МДБ із 1946 до 1959 року), а з 1959-го і до нині це освітній заклад. 

У 1990 році поруч із будівлею знайшли 486 людських останків – жертв НКВС. Це було масове вбивство мешканців тодішньої Дрогобицької області у кінці червня 1941 року, перед приходом німецьких військ

80-річний Мирон Бучацький був ініціатором розкопок у 1990 році. Він знав історії жахливих вбивств енкаведистами у тюрмах Галичини з розповідей мами. Його 27-річного батька у червні 1941 року арештували, завантажили в машину і вивезли.

Наприкінці 80-х років Мирон Бучацький дізнався і про «дрогобицьку голгофу». У 1990 році почались розкопки біля колишньої тюрми на вулиці Стрийській, 3, в якій розташовувався слідчий ізолятор.

«Ми почали копати тоді трактором, прийшли люди. Тоді не вірили нам в міліції і прокуратурі, казали, що судитимуть, бо я наклеп роблю. Прокурор Гук тиснув на мене. Ми витягнули спершу 3 черепи, які я йому приніс і поклав на столі. Прийшла жінка і розповіла, що там людей привозили трьома машинами, черпали трактором великий рів. Ми шурфували і справді знайшли останки вбитих людей. Загалом знайшли 486. Дуже багато людей убитих є у криниці в приміщенні, яка має 32 метри глибини, але там нищили ті останки, щоб сліду не було. Нам перешкоджали шукати», – розповідає Мирон Бучацький.

Місцеві краєзнавці і жителі Дрогобича знали, що 486 останків – це ще не всі жертви комуністичного режиму на вулиці Стрийській. У 90-і роки минулого століття не дослідили всю територію.

Люди переповідали один одному про те, що вбитих привозили у тюремний сад і там «захоронювали». Громадські діячі почали звертатися у різні інстанції з проханням провести дослідження території. Цього року пошуково-ексгумаційний центр «Доля» отримав усі необхідні дозволи на проведення робіт, які розпочались 15 жовтня.

За три дні експерти обстежили 25% території і виявили 13 місць захоронень, у 6 із них – 16 людських останків, всі чоловіки, віком від 30 до 60 років. У 5 з них кульові отвори. Антропологічні обстеження лише розпочали.

«Є характерно простріляні черепи, стріляли у потилицю, є по одному і два, є входи і виходи куль. Як такого супровідного матеріалу поки що не виявили, є рештки взуття, частково фрагменти одягу, 4 кулі автомату ПШШ і пістолети ТТ, таку зброю мали енкаведисти. Це санітарні тюремні захоронення, схожий почерк НКВС, тому що захоронення хаотичні: в ямі розміщені люди захід-схід, північ-південь, накладені ями одна на другу, тобто на одне клали друге захоронення. Це свідчить про те, що захоронювали у нічний час, бо СІЗО тюрми НКВС було у центрі міста. Вночі викопали яму і поховали 2-3 чоловіки, щоб ніхто не чув» – говорить керівник пошуково-ексгумаційних робіт Володимир Харчук.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте