Луцьк: АТОвця засудили за критику влади в соцмережах

13 июля 2017 г., 20:36:00   1562   0

Луцьк: АТОвця засудили за критику влади в соцмережах

У Луцьку за злочин проти основ національної безпеки України судили 27 річного чоловіка.

Як йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду від 30 червня, його дії були спрямовані на насильницьку зміну, повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Зокрема, 26 серпня минулого року проти Василя Соломонюка порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109, ч. 3 ст. 109 КК України.

Виявилось, що з травня 2015 року по березень 2017 року, за допомогою спеціально створеного в соціально-орієнтованій мережі «Вконтакте» та «Фейсбук» аккаунтів «Вася Соломонюк» розповсюджував матеріали, що містять публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади.

Так, у соцмережах він написав допис «Якщо ми не знищимо владу, влада знищить нас», який в СБУ розцінили, як публікацію пропагандистсько-агітаційного характеру, спрямовану на організацію збройного повстання проти чинної влади.

Також особливу увагу силовиків привернув допис чоловіка під назвою «НА ЗАКАРПАТТІ РОЗПОЧАЛИСЯ ОБШУКИ У КВАРТИРАХ НАЦІОНАЛІСТІВ», який закінчувався словами: «…Смерть режиму внутрішньої окупації – хай живе націоналістична революція!». На думку слідчих СБУ, у вказаному тексті міститься інвективна (що містить гостру критику) оцінка режиму Порошенка, тобто його способу правління, а також державної влади загалом, яку автор закликає знищити насильницьким, збройним способом. Тож вони вирішили, що Василь Соломонюк підбурює громадськість вийти на «Національну революцію» і закликає до насильницького повстання проти чинної влади.

А от у третьому своєму дописі Василь Соломонюк закликав усіх виходити на новий майдан 21 липня. Загалом, йому інкримінували 15 епізодів поширення дописів на своїх сторінках в соцмережах «Вконтакте» і «Фейсбук», які містять заклики до повалення влади в країні.

 
 

Виявилось, що Василь Соломонюк, це ніякий не бот і не троль — це реальна людина. Свого часу він був прихильником Нацальянсу, а з початком війни на Сході України — відвоював у 51-й Володимир-Волинській ОМБР. Після демобілізації намагався вести активну громадську діяльність, вів сторінки в соціальних мережах та відвідував націонал-патріотичні заходи.

Однак, у березні цього о 6 годині до Василя додому увірвались співробітники СБУ, які скрутили хлопця і забрали на допити. Тож невдовзі він постав перед судом.

У ході слухань, було прийнято рішення про укладення угоди про визнання винуватості між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та підозрюваним Василем Соломонюком.

За визнання своєї вини, хлопцю присудили 3 роки, без конфіскації. Однак, враховуючи укладену угоду, Василя звільнили від відбування покарання з умовним терміном 2 роки. Також йому доведеться оплатити 4,9 тисяч гривень за проведення судово-лінгвістичної експертизи та 2,9 тисяч гривень за залучення експерта для проведення компютерно-технічної експертизи.

Такий вирок лучанину Василю Соломонюку за публікацію у соцмережах 15 постів націоналістичного характеру виніс суддя Луцького міськрайонного суду Вадим Смітюх. Варто відзначити, що більшість дописів – перепости публікацій з сайту та груп в соціальних мережах,  ане авторські публікації. Тож його засудили фактично за підтримку думок інших людей, а не за відкриті заклики.

Сам Василь вже понад місяць не виходить на зв’язок. За словами його знайомих — хлопця залякали. Тим не менше, до кінця липня ще він може оскаржити свій вирок у Апеляційному суді.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
18 мая 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте