Як корупція знищила всі "західні" реформи в Афганістані – Олександр Лємєнов

20 августа 2021 г., 21:26:00   1490   0

Як корупція знищила всі "західні

Не вважаю себе експертом з геополітики, як багато хто з Фейсбук-стрічки. Проте дещо розумію щодо виділення десятків мільярдів доларів, що мали бути спрямовані на відбудову Афганістану та боротьбу з корупцією там. Однією з ключових причин провалу майже 20-річного «відновлення» цієї країни стала колосальна корупція. Про це зазначив Спеціальний Генеральний інспектор з реконструкції Афганістану, яку Конгрес США створив в далекому 2008 році. Її очолював Джон Сопко.

У доповіді Сопко Конгресу у березні 2021 року чітко вказано, що «нездатність ефективно подолати системну корупцію означає, що програми відновлення США в кращому випадку будуть зірвані, а в гіршому - зазнають невдачі». Ще раз, майже півроку тому уповноважений від американської сторони посадовець вказав на системну проблему.

Нагадаю, Конгрес США виділив 143 мільярди доларів на реконструкцію Афганістану після військових дій у 2001 році. Однак, результати, як-то кажуть, «на обличчі». Джон Сопко додавав, що нефункціональні зусилля уряду Афганістану постраждали від невизначеної стратегії та недостатніх дій, незважаючи на заклики донорів та деякі антикорупційні умови, пов’язані з наданням допомоги.

Тепер зрозуміло, що корупція значно підривала місію США з початку входження в цю країну. При цьому, минулоріч Сопко вказував Конгресу: «Корупція особливо загрожує формуванням функціонального афганського уряду та ефективних сил безпеки для боротьби з повстанцями. Корупція не тільки руйнує довіру афганців до свого уряду, але й компрометує передбачувані результати втручань у розвиток та підриває безпеку, розпалюючи повстанські та корумповані структури влади».

Проте, не тільки Сопко постійно апелював до проблем з антикорупцією в країні. Аналогічні дані можна було «витягнути» з опитування 2020 року серед афганців, що продемонструвало – 85 відсотків респондентів повідомили, що корупція є основною проблемою їх повсякденного життя, а 95 відсотків зазначили, що корупція є основною проблемою в цілому в Афганістані.

Як наслідок, широкомасштабна корупція значно погіршила здатність військовослужбовців ефективно здійснювати оборону країни. Міністерство оборони США заявило у 2019 році, що "корупція залишається головною стратегічною загрозою легітимності та успіху уряду Афганістану".

Більше того, на конференції в Афганістані у листопаді 2020 року, в які брали участь представники 66 країн та 32 міжнародних організацій, Дебора Ліонс з ООН назвала саме корупцію «мовчазним раком, який постійно впливає на всі аспекти життя громадян Афганістану».

Багато міжнародних експертів та політиків вказували, що саме корупція роз’їдає уряд Афганістану та їхні Збройні сили. Своєю чергою додам, що Джон Сопко з 2014 року вказував на ендемічну корупцію, торгівлю наркотиками, загрози правам жінок тощо.

Отож, в результаті виходу американських військовослужбовців з Афганістану «впала» влада абсолютно корумпованих політиків та військових, що роками транжирили американські бюджети, знищуючи навіть мізерні можливості для спротиву у випадку наступу талібів.

Ось вам і боротьба з корупцією, як основа національної безпеки країни. Тільки мало хто розуміє це в українських контекстах, де державне оборонне замовлення досі нереформоване, концерн «Укроборонпром» лише на стадії початку трансформації, а окремі закупівлі Міноборони викликають однозначний подив.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте