Семью погибшего под Чугуевым военного хотят лишить льгот

08 июля 2021 г., 22:29:00   1504   0

Семью погибшего под Чугуевым военного хотят лишить льгот

Семью херсонца Александра Клевца, погибшего в прошлом году в авиакатастрофе в Харьковской области, хотят лишить статуса семьи погибшего военнослужащего. Родителям парня выдали удостоверение в ноябре прошлого года, а в этом году в начале июля они получили ответ от Министерства по делам ветеранов, что они, якобы, не имеют на это права (укр.)

Об этом сообщает «Суспільне».

Ірина Клевець, мати загиблого солдата розповідає, на початку цього місяця повідомили, що їй і чоловіку треба повернути посвідчення членів сім’ї загиблого військовослужбовця і більше вони не мають права на отримання соціальних пільг. У листі від Міністерства у справах ветеранів написано, що статусу позбавлено, оскільки виконання військових обов’язків їхнім сином не було пов’язане із захистом Батьківщини.

«24 листопада нам було присвоєно статус члена сім’ї загиблого, видано сірі посвідчення, але так трапилось, що 5 липня цього року нам повідомили, що ці посвідчення нам було видано незаконним шляхом і що нам треба їх повернути», — розказує Ірина.

Родину Олександра Клевця, який загинув під Чугуєвим хочуть позбавити пільг

25 вересня 2020 року під Чугуєвим упав літак з офіцерами та курсантами Харківського національного університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Серед 26 загиблих в авіатрощі був і херсонець Олександр Клевець. Хлопцеві було 19 років. Він з дитинства мріяв літати, — кажуть батьки.

Олександр Клевець, батько загиблого говорить, що як пішов на пенсію, працював в аероклубі.

«Син виріс на аеродромах. Мріяв літати. Прийняв це рішення — вчитися на військового льотчика. Вступив до Харківського університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Він із задоволенням вчився», — каже Олександр Клевець.

 Родину Олександра Клевця, який загинув під Чугуєвим хочуть позбавити пільг

Жінка не розуміє, чому їх родину хочуть позбавити статусу. Каже, її син склав присягу, був на службі, проходив військові навчання.

«Після смерті сина вийшов указ Президента нагородити усіх загиблих хлопців медалями за військову службу Україні. Якщо служби стверджують, що вони не були військовими, то чому ми отримали ці медалі, в яких вказано, що наші діти саме нагороджуються за військову службу Україні. У мене питання, чому наразі нам відмовляють у цьому? Посмертно видані такі медалі. Який тоді статус наших синів?», — продовжує мати загиблого.

Родину Олександра Клевця, який загинув під Чугуєвим хочуть позбавити пільг

Переконаний у тому, що родина Олександра Клевця має право на соціальні пільги, помічник військового комісара та юрист.

Родину Олександра Клевця, який загинув під Чугуєвим хочуть позбавити пільг

За словами Костянтина Горішного, помічника військового комісара з правової роботи, це був курсант, який проходив військову службу, виконував обов’язки військової служби.

«На мою думку, як і про кожного військовослужбовця, який загинув, держава повинна піклуватися про нього та надавати певні гарантії батькам та членам сім’ї», — каже Костянтин Горішний.

«Є закон України про соціально-правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей. Відповідно до ст. 18, п. 6 цієї статті батьки військовослужбовця мають права на пільги, гарантії та компенсації загиблого військовослужбовця», — розказує юрист Олександр Малиш.

Родину Олександра Клевця, який загинув під Чугуєвим хочуть позбавити пільг

У Херсонській міській раді говорять, посвідчення родині видало Корабельне управління соціального захисту. За словами виконувача обов’язків заступника міського голови Романа Головні, до цього районне управління звернулось до обласного департаменту, а ті до Міністерства. За процедурою, відповісти сім’ї мали протягом місяця, але у Корабельному районі відповіді від Міністерства не дочекалися.

«Районне управління видало це посвідчення, а Міністерство у справах ветеранів України роз’яснило, що таке посвідчення не може їм видаватись», — говорить Роман Головня.

«Зараз я не можу вам конкретно сказати, що і як передбачена грошова допомога. Ми зараз розберемось у ситуації, у колізії між відповіддю від Міністерства і тим, що є на сьогодні за фактом. І ми визначимо порядок дій, як ми будемо діяти», — продовжує в.о. заступника міського голови.

На наш інформаційний запит у Міністерстві у справах ветеранів України відповіли, що це питання не в їх компетенції. Сказали звернутися до Міністерства оборони. Наразі чекаємо відповіді звідти. Родина Олександра Клевця з відмовою не погоджуються і будуть оскаржувати це рішення у суді.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте