Суд стягнув 5 тисяч моральної шкоди за обзивання “дебілом” за відсутності діагнозу

28 июня 2021 г., 23:40:00   1661   0

Суд стягнув 5 тисяч моральної шкоди за обзивання “дебілом” за відсутності діагнозу

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області визнав висловлювання російською мовою «дыбил», «реальный дыбил» такими, що мають явно образливий характер і ображають честь та гідність особи.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення від 3 червня.

1 грудня 2020-го депутата «Слуги народу» обрали на посаду секретаря Ізюмської міської ради 8 скликання.

15 січня 2021 року у період з 15:30-16:30 депутат Ізюмської міськради від «Опозиційної платформи – За життя» у фойє другого поверху з трибуни виголосив промову, в якій, зокрема, сказав наступне (російською мовою): «Обьявляю, секретарю Изюмского городского совета, к Петрову, ты конечно, ну извини меня, но ты дыбил, ну реальний дыбил… Можешь написать в суд на меня подать, что я тебя оскорбляю, да, но другим тебя словом не назовешь, дыбилом, реальним, то єсть по другому тебя не назовешь».

Троє свідків підтвердили, що чули такі образливі слова.

Суд також переглянув відеозапис з будівлі міської ради, як депутат проголошує ту саму промову.

Ухвалюючи рішення, суд звернувся до практики ЄСПЛ і статті 277 Цивільного кодексу України, що предметом судового захисту не можуть бути оціночні судження, думки, переконання, критична оцінка певних фактів і недоліків, що як вираження суб’єктивної думки і поглядів не можна перевірити, чи вони відповідають дійсності.

Критерієм відмежування «тверджень» від «суджень», є можливість перевірки інформації на предмет правдивості.

Суд дійшов висновку, що поширена інформація не була оціночним судженням. Відповідач порівняв позивача з особою, яка: «Страждає вродженою психічною неповноцінністю, розумовою відсталістю; недоумкуватістю», адже, відповідно до Тлумачного словника іншомовних слів, саме це значення має слово «Дебіл».

У першу чергу, слово «Дебіл» є медичним терміном. Це хворобливий стан психіки, що характеризуються загальними клінічними ознаками та застосовується до осіб, які страждають на «Дебільність» – найлегша і найрозповсюдженіша форма олігофренії. Для судової психіатрії вона має особливе значення. Це пояснюється тим, що серед інших форм олігофренії по суті лише хворі на дебільність становлять значну частину направлених на судово-психіатричну експертизу.

Оскільки достовірність поширеної інформації (фактичних тверджень) судом не встановлена, то її слід визнати недостовірною.

Суд, виходячи із принципу розумності, визначив суму моральної компенсації – 5 тисяч гривень, хоча позивач хотів удвічі більше.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте