У справі про вбивство Ноздровської допитали судмедексперта

02 мая 2021 г., 20:36:00   969   0

У справі про вбивство Ноздровської допитали судмедексперта

29 квітня Шевченківський суд допитав судмедексперта у справі про вбивство Ірини Ноздровської.

«Сьогодні чистий четвер. Думаю, що Божий суд внесе свої закони, — сказала мати покійної, — В кожного єсть діти, в кожного єсть внуки і ніхто не знає, що жде кожного».

У 2015-2018 роках Катерина Дуняк поховала двох дочок. Молодшу Світлану збив на узбіччі машиною односельчанин Дмитро Россошанський. 1 січня 2018-го старшу Ірину знайшли мертвою в річці з численними ножовими ранами шиї. Єдиним обвинуваченим став батько горе-водія Юрій Россошанський, який визнав провину.

Вбивству передувала сильна ворожнеча між двома сім’ями: Ноздровська наполягала на тюремному покаранні для винуватця аварії, в якій загинула сестра, добивалася повторних експертиз і за кілька днів до своєї загибелі, у передноворічний тиждень перешкодила Дмитру Россошанському звільнитися за амністією. У результаті хлопець таки вийшов на свободу за амністією, але в січні 2020-го.

Слухання справи про вбивство Ірини Ноздровської триває третій рік. За цей час обвинувачений Россошанський встиг змінити свої показання. Це співпало в часі зі звільненням із в’язниці його сина. Чоловік став відкрито говорити, що обмовив себе під тиском поліції в обмін на пом’якшення покарання для Дмитра.

Судовий розгляд прямує до фіналу. Вже допитані всі свідки, досліджені письмові докази і відеоматеріали. Зараз суд перейшов до допиту експертів, чиї висновки є в матеріалах справи.

29 квітня для допиту з’явився В’ячеслав Сторожко — судмедексперт Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи. Саме він вивчав тіло вбитої.

На трибуну для допиту мати Ноздровської поклала біблію, яку принесла з дому, аби експерт присягнув і на ній.

Прокурор зачитав висновки експертиз щодо напрямку ножових поранень на тілі — відповідно до умовного циферблата стрілочного годинника.

«Усі раневі канали дещо спереду дозаду, знизу доверху та справа наліво», — пояснив Сторожко. Він додав, що на момент судмедекспертизи не було даних, щоб сказати, яким було місцерозташування жертви і нападника. Але експерт не виключає, що всі удари завдані з одного положення. Так само він підтверджує, що нападник міг діяти один.

У висновку Сторожко виключив завдання поранень Ноздровській тим способом, що показав Россошанський на слідчому експерименті, за винятком одного із 17 ударів у праву ділянку шиї.

«Під час слідчого експерименту він показав, що наніс тільки три удари. І в ділянку правої бокової шиї десь більш-менш підходить хід раневого каналу… Виключається можливість утворення усіх інших і по кількості, і по напрямку», — сказав експерт.

У матеріалах справи фігурує ніж із довжиною леза 63 мм. Прокурор запитав, чи могла цим ножем бути заподіяна рана глибиною 70 мм. Сторожко відповів, що за наявності м’яких тканин і прикладання сили це можливо.

Мати вбитої також запитала, чи були рани заподіяні вилученим ножем. Сторожко відповів, що це не його компетенція і відповідь може дати криміналіст. Експерт уточнив, що сам цього ножа не бачив. Але додав, що не виключається, що всі удари завдані одним ножем.

— Зважаючи на рани на шиї, Ноздровська могла видавати звуки, крики? Якщо могла, то орієнтовно протягом якого часу? — запитав прокурор (не знайшлося свідків, які б чули крик вбитої — авт.).

— Ушкоджені сонна артерія та яремна вена. Смерть настала в проміжок часу, який обраховується хвилинами. До 2 хвилин. Не виключається протягом цього часу… Гортань не пошкоджена і голосові зв’язки… І хрипи, звуки протягом цих двох хвилин не виключається.

—Доволі голосно?

— Судово-медична експертиза не має відповіді на це питання.

У своїх початкових поясненнях Россошанський показав місце нападу на Ноздровську — на зупинці маршрутки біля сільського магазину. Ірина нібито зустріла його криком: “Убийца!” (за смерть її молодшої сестри з вини Россошанського-молодшого). Розлючений чоловік пояснив, що втратив самоконтроль і кинувся на потерпілу з ножем і там же її і зарізав, а потім виніс тіло за село і вкинув у річку. Однак ні поблизу магазину, ні по дорозі, якою Россошанський, імовірно, ніс тіло, жодної краплі крові не виявлено. Так само не збереглося слідів крові на його одягу.

У зв’язку з цим прокурор Кривошей запитував, яка була крововтрата у загиблої: внутрішня чи зовнішня.

«Крім того, що кров мала місце у трахеї та бронхах, значно більша зовнішня крововтрата», — відповів Сторожко. Зі слів експерта, при ушкодженні магістральних судин відсутність слідів крові не виключається.

Експерт також повідомив, що на руках і ногах вбитої не було ознак зв’язування. Так само не спостерігалося зґвалтування. Хоча мати загиблої постійно наполягає на цьому. У змиві з піхви потерпілої виявлено один сперматозоїд, що може вказувати, що жертва за кілька днів до настання смерті мала статеві зносини. Сторожко пояснив, що сперма може зберігатися на тілі протягом 7 діб.

При вилученні трупа з річки на ньому не було слідів мацерації — тобто розм’якшення шкіри під дією води. Сторожко пояснив, що за тієї температури мацерація могла не проявлятися на період до двох днів (труп знайшли на третій день).

Адвокат Россошанського Олексій Цибенко звернув увагу на сліди від ударів тупими предметами. Його цікавило, чи могли ножові рани з’явитися через, приміром, 40 хвилин після ударів тупими предметами, і чи не утворилися удари тупими предметами, наприклад, від насильного поміщення Ноздровської до автомобіля.

Експерт Сторожко пояснив, що часові проміжки між завданням ударів судмедекспертиза не визначає, але він не виключає, що могло пройти 40 хвилин. З приводу синців на животі і плечах, то Сторожко сказав, що індивідуальні ознаки травмуючих предметів не відобразилися. Тому немає точної відповіді, як вони утворилися.

Адвокат показує, як Росошанський описував завдання першого удару.

Зріст Ноздровської – 148 см., Россошанського – 185. На слідчому експерименті експерт Сторожко зробив висновок, що нападник був такого ж зросту, як загибла, або трошки вищий.

— Ушкодження розташовувались в ділянці шиї та обличчя. Якщо б нападник був значно вищий, було б незручно… Вони наносились приблизно на тому ж рівні.

— Чи можна вважати, що різниця 37 см є незначною? — спитав адвокат Цибенко.

— Можна сказати, що істотна, але при зігнутому ліктьовому суглобі руки воно не виключає… Але за тих обставин, на які вказував Россошанський, виключається можливість нанесення.

Судді та обвинувачений запитань не ставили.

У наступних засіданнях мають допитати експертів про знаряддя злочину, а також  щодо переміщення номерів мобільних телефонів Ноздровської та Россошанського. 

Ірина Салій,  «Судовий репортер»

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте