Ірина Фаріон: Ірина Фаріон. Англійською мовою Україну не збудуєш. І хук одразу в щелепу, якщо ти цього не розумієш

15 марта 2021 г., 16:40:00   1624   0

Ірина Фаріон: Ірина Фаріон. Англійською мовою Україну не збудуєш. І хук одразу в щелепу, якщо ти цього не розумієш

На одному з чергових засідань РНБО пан Данілов зауважив, що потрібно вивчати англійську мову та навіть зробити її державною. Ця заява свідчить про те, що є люди, які настільки несамостійні, що вони весь час шукають собі іншого пана та хомута. Бо вони весь час залежні. Така їхня природа. Очевидно, Данілов і належить до подібної природи людей.


Спочатку паном їхнім була мова путінська, яку їм створили, починаючи з другої половини 12 століття, а тепер вони знайшли собі іншого пана — англійську мову. Ви можете собі уявити на одну секунду, що чиновник такого рівня у Франції робить заяву про те, що другою державною мовою у Франції має бути англійська? Чи уявіть собі, що щось подібне відбувається в Іспанії чи Італії? Чому там не може такого відбутися навіть у страшному сні? Тому що це самодостатні народи і держави з дуже глибокою ментальною традицією від всіх.


Данілов ще раз продемонстрував цілому світові і українському суспільству, якщо воно здатне слухати, що ті, які зараз представляють владу, не є самостійними людьми. Вони знову є ляльками в чиїхось руках. І абсолютно неважливо, чиї ці руки – це руки зовнішні. Ось в цьому і полягає наша трагедія. Англійською мовою Україну не збудуєте. Ми вже колись намагалися зробити англійську Україну латинською мовою — нічого з цього не вийшло. Намагалися будувати Україну польською мовою — нічого не вийшло. Далі, за часів прийняття християнства фундаментальна помилка — церковнослов'янською мовою намагалися ще церкву будувати і державу — нічого з цього не вийшло. Україну можна збудувати лише у природний спосіб. А природний спосіб — єдина українська мова, і вона підтверджена нашими діалектами. І то, територія діалектів ширше, ніж нашої держави через те, що ми втратили частину наших територій в постійних війнах і невмінні агресивно поводити себе зі своїм сусідом. Тому дуже прикро з боку такого ззовні сильного чоловіка чути такі слабосильні заяви, хоча, в принципі, це відповідає владі “Слуг народу”.


Якщо раніше РНБО устами Порошенка, мається на увазі 2004-2005 рік, говорила про особливі преференції для російської мови, то тепер говорять про особливі преференції для англійської мови. Що змінилося у ментальній картині народу? Нічого, він далі демонструє свою залежність. Є якісь там певні думки стосовно того, але це абсолютно неможливо, тому що ст. 10 Конституції пише про те, що у нас державна мова одна-єдина. Мова входить в поняття конституційного ладу. Для того, щоб змінити Конституцію, потрібен 300 плюс 1 голос у ВР. Це не є компетенція РНБО. Це смішні заяви, які нагадують істерику від власного безсилля. А з іншого боку, це не рішення, а заяви Данілова. Можливо, чоловік був знервований чимось, але людина такого рівня чиновницького рагу не може собі дозволяти такі вкиди у повітря. Вчіть собі німецьку, англійську, французьку, всі ці мови є засобами комунікації, а наша мова є основним інтеграційним чинником і мовою державотворення і націотворення.


Якщо ви приїдете в Іспанію на курорт Вельва і попросите англійською мовою меню, на вас подивляться і скажуть, що не розуміють, і скажуть не англійською, а іспанською. І це навіть не Мадрид, це курортне місто, з якого Колумб їхав відкривати Америку. Це ми живемо якимось дивними міфами, що в Європі всі вільно володіють англійською, і легко на неї переходять. Далі поїдьте в Італію. Там можна заблукати, і коли запитаєте, як мені пройти — до вас повернуться брутально спиною. Тоді зрозумієте, що щось не те робите. І зрозумієте, що говорите мовою експансії, а вони не хочуть її чути. Чому? Тому що англійська їм загрожує — і вони на англійську ставлять блок. Беріть з собою розмовник і поважайте ту країну, в яку приїжджаєте. Інша річ, коли ви в Америці.


У нас навала англійської. Якого чорта наш зелений міністр культури вживає мало не матюк fact checking – навіщо казати fact checking, якщо можна сказати перевірка фактів? Навіщо говорити фейк, якщо можна говорити маніпулятивна брехня чи шахрайська брехня? Українська мова має всі засоби для відтворення реалій, які потрібні нам для розуміння того, хто ми є в цьому світі. Це лягання під чужу культуру. Їдете до Америки — там говоріть англійською. У чому справа? Приїхав сюди туристом — а ну покажи, скільки ти завантажив українських слів в свій телефон, чи ти хочеш, щоб тут під тебе лягали? Треба навчитися себе врешті-решт поважати. Треба бути не просто гідними, а гордими. Це те, що з нас вибивали століттями. І хук одразу в щелепу, якщо ти цього не розумієш. Як сказав Симоненко: “Хай мовчать Америки і Росії, коли я з тобою говорю”. Навчиться говорити своєю, а потім вже будете говорити іншою.

Полный текст материала с ФОТО и ВИДЕО читайте на нашем сайте.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте