Поляк Вінценз як ніхто інший розумів важливість культури для розвитку України

27 января 2021 г., 21:28:00   861   0

"Протягом останніх семи років культурне відродження України було в основі контрнаступу проти російської агресії. Це допомогло сформувати громадянську українську ідентичність і дозволило творчим індустріям країни вийти з десятиліть російського панування." Це цитата зі статті Марини Пезенті


Про це на своїй сторінці у фейсбуці пише Микола Княжицький, повідомляє UAINFO.org.


Важливо, що цей текст надруковано на сайті одного з упливових мозкових центрів, що наближені до Демократичної партії у США, яка отримала свого президента й більшість у палатах парламенту.


Я бачу, і про це пише авторка матеріалу, що та робота з деколонізації України, яку ми почали після Революції гідності, зараз зупинена.


Деколонізація насамперед передбачає розвиток вільної української культури в діалозі з культурами європейських націй. Володимир Зеленський мав би зараз не продавати власний російськомовний продукт часів його шоуменства країні-агресоці, а заохотити пов'язані з ним структури створювати продукт українською та просувати його на європейські ринки. Це була б лінія поведінки, гідна президента.


Читайте також: Питаєте, чому ми досі відстаємо в культурі й мистецтві? Усе через вас


Після зміни влади й повернення патріотичних сил потрібно буде не лише продовжити культурну деколонізацію, а й знайти способи ефективного культурного діалогу з Європою, який прокладе дорогу до більшої політичної, економічної та оборонної інтеграції.


Завтра, 28 січня – 50-ті роковини від дня смерті великого європейського інтелектуала Станіслава Вінценза. Вінценз – автор епічного твору про українців і традиції Гуцульщини "На високій полонині".


Нам удалося повернути в Україну унікальну Вінцензову бібліотеку не лише з його помітками на чудових книгах, а й із автографами Мілоша, Ґедройця, Герш і багатьох інших видатних постатей 20 століття.


Забужко: Чехи як нація – ідеальний взірець культури пам'яті


FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
18 мая 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте