Справа Навального стає все більшою проблемою для Кремля

13 октября 2020 г., 23:07:00   1697   0

Після того, як отруєння Олексія Навального речовиною класу "Новачок" було доведено лабораторією ОЗХЗ, міністри закордонних справ Німеччини та Франції зробили спільну заяву про те, що "Франція та Німеччина направлять своїм європейським партнерам пропозиції про додаткові санкції. Ці пропозиції будуть націлені на людей, яких ми вважаємо відповідальними, з огляду на їхні державні посади, за цей злочин і за порушення міжнародних стандартів, а також на осіб, які беруть участь в програмі "Новачок". Вони також підкреслили, що "Росія поки не дала ніяких переконливих пояснень. Отже, ми вважаємо, що для отруєння Навального немає ніякого правдоподібного пояснення, крім участі й відповідальності Росії". Неофіційно поширюється інформація, що до списку санкцій долучать дев'ятьох осіб. Рішення про санкції очікують на саміті Євросоюзу 15–16 жовтня


Про це у своєму блозі на "Дні" пише Борис Соколов, повідомляє UAINFO.org.


МЗС РФ негайно вкотре раз зобразив ображену невинність. Спочатку офіційна представниця зазначеного відомства Марія Захарова заявила, що "санкції, обмежувальні заходи, стоп-листи завжди в міжнародних відносинах призводять до одного – до заходів у відповідь" , а щодо інциденту з Навальним нібито не надано жодних доказів, пропонують "повірити на слово". За її словами, Захід не прагне розібратися в ситуації, а використовує її як привід для введення санкцій. Мовляв, "біологічний годинник Заходу наблизився до того, щоб увести нові санкції щодо нашої країни, потрібен був привід, мотив, якась історія". Згодом перший заступник міністра закордонних справ Володимир Титов у бесіді із французьким послом у Москві П'єром Леві відкинув "безпідставні напади у "справі Навального" й висловив "здивування у зв'язку з неналежною за змістом і тональністю спільною заявою міністрів закордонних справ Франції та ФРН щодо ситуації з О. Навальним, що йде всупереч із реальним станом справ на тлі неготовності цих країн надавати інформацію російським структурам у рамках надання правової допомоги".


Читайте також: Отруєння Навального: як Зеленський став на бік Путіна


Тим часом Росія мала би радіти, що мова поки що йде лише про персональні санкції, які зазвичай запроваджують проти таких російських чиновників, які в Європу їздять рідко і значущих активів там не мають. Натомість про "Північний потік" мова начебто не йде. Тут на руку Росії грає одна важлива обставина, на яку вказав один із розробників "Новачка" Віл Мірзаянов: "Урешті ОЗХЗ оприлюднила в загальному вигляді результати аналізу проб, які взяли в О. Навального, отруєного хімічною отруйною речовиною. Ця організація практично підтвердила результати аналізів, виконаних лабораторіями Німеччини, Франції, Англії. О. Навального отруїли речовиною типу "Новачок", яку не включено до списку заборонених речовин Конвенції з заборони хімічної зброї. Точну формулу відкрито не повідомили. Можливо, вона є в секретному додатку заяви ОЗХЗ. Звідси висновок: оскільки речовини немає в списку, Росія не порушила Конвенцію. На жаль, так воно і є. Не причепишся. Виникає питання, чому до списку Конвенції внесли лише шість речовин типу "Новачок", а не внесли всі 50 із гаком речовин, які свого часу синтезував покійний Петро Кірпічов? Відповідь примітивно проста: Віл Мірзаянов у своїй книзі "State Secrets: An Insiders Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program" опублікував лише шість формул "Новачків". Тобто, якби він оприлюднив всі 50 формул, ОЗХЗ було би змушене включити їх повністю. Чи знав я ці 50 формул? На це питання не відповідатиму. Нехай поставлять це питання В. Углєву, який у ролі інженера працював у Кірпічова та претендує на авторство щодо багатьох "Новачків". Додам, що дещо синтезував також Борис Олександрович Мартинов, який привласнив собі за допомогою батька-директора ДержНДІОХТу Олександра Васильовича Мартинова авторство на речовину А-232 і на цій справі захистив докторську дисертацію".


До речі, Навальний міг бути отруєний якимось новітнім різновидом "Новачка", про який і Мірзаянов іще не мав поняття. Тожформально Росію не можна звинуватити в порушенні Конвенції про заборону хімічної зброї. Але суті справи ця обставина не змінює. За межами Росії всі, а в самій Росії, крім безпосередньо причетних до отруєння Навального осіб, тільки прихильники позасистемної опозиції та найчесніші експерти й політологи, не сумніваються, що опозиціонера отруїли бойовою отруйною речовиною, яка була створена в Росії, і це було зроблено з відома президента Росії. А через це розуміння західні держави вже не можуть мати з Росією "бізнес як зазвичай".


Читайте також: Кремль воліє за всяку ціну не допустити повернення Навального в Росію


Після випадку з Навальним кількість перейшла в якість. Адже до цього було смертельне отруєння Олександра Литвиненка та спроба отруєння Скрипалів. Не кажучи вже про цілу низку випадків підозрілих смертей на Заході емігрантів із Росії або пов'язаних із Росією бізнесменів, у причетності до загибелі яких підозрюють російські спецслужби. Наразі цими днями в Берліні проходить суд над убивцею чеченця Зелімхана Хангошвілі, росіянином Вадимом Соколовим-Красиковим, у діях якого за наказом російської держави аніскільки не сумніваються німецькі прокурори. "Біологічний годинник Заходу" дійсно наблизився до якоїсь фатальної позначки, після якої відносини з Росією можуть кардинально змінитися. Її остаточно стануть сприймати як гангстерську державу, контакти з якою варто мінімізувати (те, що обіцяє Росія, не виконується). І якщо громадськість буде налаштована саме таким чином, Анґелі Меркель буде дуже важко добудувати "Північний потік".


У Кремлі ж, як здається, остаточно вирішили не визнавати самого факту отруєння Навального, відмовившись від альтернативної пропозиції спікера Державної Думи В'ячеслава Володіна визнати отруєння, але звинуватити в ньому найближче оточення самого Навального й західні спецслужби, насамперед американські та німецькі. Вочевидь Путін вирішив, що на Заході у володінську версію однаково ніхто не повірить, а всередині Росії версію щодо того, що опозиціонер не був отруєний, а лише щось не те з'їв або випив, уже протягом місяця з гаком усі засоби пропаганди успішно вбивають у голови населення Росії, і її зміна може підірвати довіру як до неї самої, так і до нової версії. До того ж доведеться визнавати Навального потерпілим і знайомити його з матеріалами явно сфальсифікованого слідства? Ні, даруйте!


Самого ж Олексія Анатолійовича намагатимуться будь-яку ціною не пустити в Росію. А для цього Дмитро Пєсков вже прямо озвучив тезу про зв'язки Навального із ЦРУ – це щоби прямо на кордоні його можна було б заарештувати як "запеклого американського шпигуна"!


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте