Суд визнав законними вимоги ДПС до мережі "ОККО" доплатити податки на понад 600 млн грн

08 октября 2020 г., 16:38:00   1212   0

Суд визнав законними вимоги ДПС до мережі "ОККО

Восьмий апеляційний адмінсуд своєю постановою від 17.09.2020 задовольнив апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС та скасував рішення Львівського окружного адмінсуду від 19.05.2020 (у справі №813/2885/18), яким було задоволено позов ПП “ОККО-Нафтопродукт” (його правонаступник - ПП “Енерготрейд ресурс”) про скасування низки податкових повідомлень-рішень від 10.04.2018 і від 04.07.2018.

Згідно з судовими матеріалами, під час перевірки податківці встановили заниження податкового зобов’язання з акцизного податку на понад 600 млн грн. За наслідками цього були прийняті відповідні податкові повідомлення-рішення, які ПП “ОККО-Нафтопродукт” оскаржило в судовому порядку.

Львівський окружний адмінсуд скасував ці податкові повідомлення-рішення на підставі іншого судового рішення, яким було скасовано наказ на проведення податкової перевірки.

Водночас Восьмий апеляційний адмінсуд погодився з аргументами Офісу великих платників податків ДПС, що “саме по собі скасування наказу про проведення перевірки після фактичного проведення такої не може бути достатньою підставою для скасування податкових повідомлень-рішень за доведеності фактів порушення податкового законодавства особою” (цитата).

“Враховуючи положення статті 67 Конституції України в контексті обов`язку сплати спірного податку ще у 2015 році, повноважень та функцій податкового органу щодо адміністрування податків, а також встановлені податковим законодавством строки давності в контексті проведення перевірок та донарахування податкових зобов`язань і застосування штрафних санкцій, суд апеляційної інстанції констатує, що спірні податкові повідомлення-рішення прийняті відповідачем правомірно”, - йдеться в постанові Восьмого апеляційного адмінсуду від 17.09.2020.

Крім того, суд апеляційної інстанції звернув увагу, що “висновки суду першої інстанції про те, що податкові зобов`язання зі сплати акцизного збору з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у позивача, оскільки останній здійснював відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, позивач в апеляційному порядку не оскаржував, як і мотиви, з яких виходив суд першої інстанції при прийнятті оскаржуваного рішення” (цитата).

Відповідно до судових матеріалів, ПП “ОККО-Нафтопродукт” за дорученням ПП “ОККО-Бізнес” і ПП “ОККО-Бізнес Контракт” займалося реалізацією нафтопродуктів та скрапленого газу через мережу власних/орендованих АЗС.

Як встановили податківці, ПП “ОККО-Бізнес Контракт” і ПП “ОККО-Бізнес” не були зареєстровані як платники акцизного податку з реалізації пального у період з 01.01.2015 по 31.12.2015, не декларували та не сплачували цей податок. При цьому ПП “ОККО-Нафтопродукт” не відображало інформаційні дані реалізації товарів для комерційного використання, що не є об`єктом оподаткування акцизним податком з роздрібної реалізації підакцизних товарів у деклараціях з акцизного податку за вказаний період.

Як зазначається в судових матеріалах, представники групи ОККО сам факт реалізації нафтопродуктів на користь третіх не заперечували, однак ПП “ОККО-Нафтопродукт” вказувало, що здійсненні ним господарські операції не містять умов, передбачених пп.14.1.212 п.14.1 ст.14 ПК України, а саме продажу (реалізації) товарів в розумінні пп.14.1.202 п.14.1 ст.14 ПК України та здійснення такого продажу підакцизних товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам виключно для їх особистого некомерційного використання.

Восьмий апеляційний адмінсуд погодився з висновками суду першої інстанції, що податкові зобов`язання зі сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів під час здійснення розрахункових операцій та від форми розрахунку за них (готівкою або у безготівковій формі), і такою особою в межах спірних правовідносин є позивач.

“Суд апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції, що податкові зобов`язання зі сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів під час здійснення розрахункових операцій та від форми розрахунку за них (готівкою або у безготівковій формі), і такою особою в межах спірних правовідносин є позивач”, - йдеться в постанові Восьмого апеляційного адмінсуду від 17.09.2020. 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте