В НБУ розповіли, скільки грошей шахраї вкрали із платіжних карток українців

11 сентября 2020 г., 20:52:00   1609   0

В НБУ розповіли, скільки грошей шахраї вкрали із платіжних карток українців

У першому півріччі збільшилася кількість і обсяг шахрайських операцій із платіжними картками.

У січні-червні зафіксовано 47 500 випадків шахрайства із платіжними картками і банківськими рахунками українців на загальну суму 86,4 млн грн, тоді як за перше півріччя 2019 року було зафіксовано 34 700 таких випадків на загальну суму 72,6 млн грн. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Національного банку.

Питома вага збитків від шахрайських операцій у загальному обсязі всіх операцій із платіжними картками невелика. У першому півріччі 2020 року вона склала лише 0,0048% (за аналогічний період 2019 року - 0,0043%).

"У той же час ми усвідомлюємо, що для кожної окремої людини, яка зазнала збитків через шахраїв, це може бути істотним і, звичайно, неприємним випадком", - відзначають у НБУ.

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію в першому півріччі нинішнього року зменшився до 1819 грн (з 2100 грн в січні-червні 2019 року).

Також зменшується кількості банків, які повідомили про шахрайські збитки. У першому півріччі цього року про такі збитки відзвітували 27 банків-учасників карткових платіжних систем (40% від загальної кількості банків), а в першому півріччі 2019 року - 30 банків-учасників (44% від загальної кількості банків).

В НБУ пов’язують збільшення кількості та обсягу шахрайських операцій за нинішній рік з активним переходом українців на безготівкові розрахунки після введення карантинних заходів.

Після введення карантину зріс попит населення на покупки онлайн, дистанційне обслуговування, безготівкові розрахунки картками.

Оскільки в цілому безготівкових операцій із картками стало більше, збільшилася і кількість шахрайських випадків.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте