Верховний суд дозволив називати Олександра Петровського "Наріком"

19 августа 2020 г., 23:49:00   1317   0

Верховний суд дозволив називати Олександра Петровського "Наріком

30 липня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду задовольнив касаційну скаргу адвокатів журналіста, головного редактора сайту "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова в його суперечці із впливовими бізнесменами Дніпра - Олександром Петровським та Емілем Арутюняном.

Відповідною постановою, ухваленою п’ятіркою служителів Феміди, було скасовано раніше ухвалені рішення судів двох інстанцій на користь опонентів медійника, що позивалися до Бутусова у спробах захисту честі, гідності та ділової репутації, а також з вимогами спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди.

Йдеться про гучну історію судового двобою "Петровський/Арутюнян vs Бутусов" (з її деталями можна ознайомитися в розслідуванні Dетектив-Info "Він вам не Нарік"), старт якій було покладено в грудні 2018 року невдовзі після офіційного отримання Православною церквою України Томосу.

Тоді Бутусов на своїй сторінці в Facebook оприлюднив фото учасників першого спільного молебену за участю митрополита Київського та всієї України Епіфанія, президента Петра Порошенка та інших осіб в дніпровському Храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Серед трьох десятків учасників колективного знімку медійник звернув увагу своїх читачів на чоловіків, які встали праворуч від Епіфанія - Петровського та Арутюняна. Останнього Бутусов охрестив "кримінальним авторитетом" та "правою рукою" Петровського на прізвисько "Еміль".

Що ж стосується самого Олександра Володимировича, то за допомогою цитати екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка зразка 2011 року, Петровському нагадали, як він обліковувався в статусі лідера організованого злочинного угруповання на прізвисько "Нарік".

У відповідь, Арутюнян та Петровський звернулися з щонайменше 5 позовами до журналістів, вимагаючи спростування інформації про їх звитяги. Вони обурювалися висловлюваннями, які стосувалися їх минулого, і не бажали, щоб їх називали "кримінальними авторитетами" на псевдо "Еміль" та "Нарік". Відпочатку цивільні суперечки розглядалися районними судами Дніпра на користь місцевих "володарів життя", однак дві з них невдовзі були скасовані в апеляції.

Натомість у тій-таки другій інстанції "встояло" найперше рішення райсуду на користь Петровського та Арутюняна, яким Бутусова зобов’язали вибачитися перед достойниками, видалити резонансний пост у Facebook та сплатити моральну шкоду. Зауважимо, що медійник такий вердикт суду не виконав, сподіваючись на успіх в касації. Тут адвокати журналіста бідкалися, мовляв їх клієнта не було повідомлено про розгляд справи в суді першої інстанції та наполягали - висловлювання Бутусова стосовно кримінальних авторитетів "Наріка" та "Еміля" містять оціночні судження. Зрештою, цей виверт і дозволив журналісту відбитися від претензій опонентів.

З посиланням на практику Європейського суду з прав людини колегія суддів постановила, що "ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень", які не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості. З урахуванням цього Верховний суд "поламав" рішення судів першої та другої інстанцій на користь Петровського та Арутюняна, після чого ухвалив остаточне рішення. Тепер вже - на користь Бутусова.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте