Саакашвілі пояснив, чому Зеленський дав йому посаду

16 мая 2020 г., 23:35:00   1208   0

Саакашвілі пояснив, чому Зеленський дав йому посаду

Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ Міхеїл Саакашвілі пояснив, чому президент України Володимир Зеленський дав йому цю посаду.

Про це Саакашвілі повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“Почнемо з обґрунтування Зеленського для мого призначення: він знає, що відбувалося в Грузії під час мого президентства. Після розпаду Радянського Союзу та катастрофічної громадянської війни Грузія стала неуспішною державою. Інституції були майже неіснуючими. Мережа соціального захисту не працювала, а правоохоронні органи були компетенцією злочинних банд. До 2004 року Грузія була однією з найбільш корумпованих країн світу, як і сьогодні. Однак, на відміну від більшості Грузії, коли мене вперше обрали, Україна принаймні має електроенергію.  

Під час мого президентства ВВП Грузії вчетверо збільшився. Іноземні інвестиції зросли. Бідність людей знизилася. Вперше Грузія почала виробляти та експортувати високотехнологічну військову техніку.

Економічний бум, орієнтований на реформи, дозволив нам збільшити пенсії у два рази і підвищити зарплати вчителів, поліції та інших найважливіших державних службовців, залучивши талановиту нову кров до державного сектору, який колись був вогнищем корупції та некомпетентності.

Під час мого президентства Світовий банк визнав Грузію найкращим реформатором у світі, заявляючи, що “досвід Грузії показує, що коло корупції може бути розірване”.

Це правда, що Україна не Грузія. Та це не є причиною песимізму, а навпаки. Коли я вступив на посаду, Грузія була в гіршому становищі, ніж зараз Україна. Як найбільша країна Європи, яка в десять разів перевищує Грузію, Україна має значно більший економічний потенціал.

Наприкінці мого президентства ВВП на душу населення в Грузії був на 15 відсотків більший, ніж в Україні. Уявіть, якими були б ці цифри, якби Україна могла скинути кайдани радянської спадщини, як це зробила Грузія. Немає жодних причин, чому Україна не може стати, принаймні, такою ж процвітаючою як сусідня Польща, протягом наступного десятиліття.

Скептики зазначають, що величезні ресурси України, закріплений політичний клас та потужні інтереси є більшими перешкодами для реформ, ніж ми коли-небудь стикалися в Грузії. У цьому аргументі є правдивість. Олігархи контролюють економіку України, і вони без бою не здадуться. Я це відчув, долаючи важкий шлях, коли мої зусилля губернатора Одещини були змарновані попередником Зеленського, олігархом та його друзями.

Але, як і раніше в Грузії, значна частина економічної та політичної дисфункції в Україні відбувається через радянську спадщину. Коли усунути бюрократію та регуляторні режими – корупціонери, кримінальна влада та їхні помічники на державній службі голодуватимуть без незаконного доходу. Таким чином, меценатські мережі, що існували з радянських часів, остаточно розпадуться.

Щоб було зрозуміло, я ніколи не припускав, що в Україні можливо просто “скопіювати та вставити” таку саму політику, як і в Грузії. Пріоритети та процеси реформ повинні бути адаптовані до місцевого контексту. Але досвід Грузії, як держави-спадкоємця радянщини, яка подолала багато таких самих проблем, які сьогодні калічать Україну, є безперечно повчальним.

Як президент Грузії, я мав мандат щоб змінити систему. Справді, я не маю таких повноважень в Україні. Але стабільна реформа в будь-якій країні – це командне зусилля, а не вистава особистих заслуг. Я б не прийняв цю пропозицію, якби не був впевнений, що Зеленський вирішуватиме це завдання.

Призначивши мене, Зеленський продемонстрував ключову рису всіх успішних реформаторів – готовність робити сміливі кроки, навіть якщо це викличе злість і невдоволення установи. Моя кандидатура викликала гнів у багатьох, хто користується статусом кво, включаючи членів власної партії президента. Тим не менше, він настояв на своєму”, – написав політик.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте