Шведська модель боротьби з епідемією: чому варто бути обережним із порівняннями

04 мая 2020 г., 17:27:00   1301   0

Швеція продемонструвала відчайдушний приклад вірності цінностям відкритості та свободи


При цьому заклади громадського харчування, бари, перукарні та молодша школа продовжили працювати. Загалом повного нокдауну країни не відбулося. Оскільки далі ми порівнюватимемо Швецію часто з іншими скандинавськими країнами, доречною буде графіка від CNN із порівнянням заходів обмеження із Фінляндією, Данією та Норвегією.


критикують висловлювання представників влади про "колективний імунітет", адже досі нема доказів того, що такий може бути вироблено у спільноті людей. Крім того, вони вимагають вжити заходів щодо активного втілення в життя рекомендацій ВООЗ і запровадження обмежувальних заходів за прикладом інших європейських країн.


Із поширенням коронавірусу та фіксуванням недотримання рекомендацій уряду деякі обмеження було посилено. Із 29 березня максимальний поріг для скупчення громадян зменшили з 500 до 50 чоловік, а низку закладів було закрито через недотримання рекомендацій щодо дистанціювання. Із 1 квітня було закрито для відвідування будинки для пристарілих через те, що в половині з них було зафіксовано Covid-19.


В уряді говорять про те, що розраховують на довіру та відповідальність з боку громадян Швеції, кожен із яких "носить у себе за спиною свого власного поліціянта". Крім того, міністр охорони здоров'я Лена Галленґрен заперечує будь-які твердження про наявність у країні звичного ритму життя, адже значна кількість шведів обмежили контакти й сидять удома. Проте, звісно ж, не всі. У країні триває соціальне життя, особливо серед іммігрантів, які становлять приблизно 1/5 від населення країни.


Отже, примус якщо і є, він мінімальний. Швеція справді відрізняється від більшості країн Європи у своєму підході до питання стримування пандемії.


Читайте також: Південна Корея, Тайвань і Швеція. Що спрацювало у цих країнах?


Не оцінюватимемо, правильно це чи ні. Просто погляньмо, що маємо в сухому залишку. Без суб'єктивних оцінок.


Станом на кінець квітня – початок травня Швеція (10 мільйонів населення) має вищу смертність на 1 мільйон населення, ніж у США, де найбільша у світі кількість заражених. При цьому ця кількість нижча, ніж в Італії та Іспанії, які є лідерами в сумних рейтингах по Європі.


За таких порівнянь потрібно пам'ятати, що у Швеції значно менша щільність населення, ніж у США, Італії та Іспанії. На це, зокрема, посилаються в уряді, обґрунтовуючи свій підхід до обмежувальних заходів.


FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте