Операція "Тоталітаризація": як влада намагається стежити за українцями

09 апреля 2020 г., 22:24:00   929   0

Аналіз ситуації після трьох тижнів карантину та прогноз розвитку подій


Міністерство цифрової інформації розробило мобільний додаток "Дій вдома". Люди, які підлягають обов'язковій самоізоляції, згідно із задумом міністерства, повинні встановити собі цей додаток й у відповідь на пуш-повідомлення надсилати селфі, які засвідчують, що людина сидить вдома. Ніби розумний підхід? Але є один нюанс. У Мінцифрі уточнили: за ігнорування такого режиму віртуального контролю Нацполіція може накласти штраф. Або навіть ув'язнити.


"Якщо буде порушено режим карантину, а невикористання додатку по суті й буде таким порушенням, вже існують певні врегульовані суми штрафів, які людині потрібно буде заплатити", – заявили в міністерстві (щоправда, пізніше цю інформацію було спростовано).


Та наші діджиталізатори забули врахувати одну дуже важливу деталь. Країни, де нині використовують подібні способи відстежування потенційно хворих громадян, виходять із того, що громадяни надають свою добровільну згоду на це. Жодного примусу.


У Південній Кореї та Сінгапурі нині успішно використовують моніторинговий мобільний додаток для відстеження потенційних хворих. Цей додаток повідомляє користувачів про те, що поруч із ними може перебувати носій вірусу. Це дозволяє досить оперативно ізолювати потенційно інфікованих людей та убезпечувати від зараження інших.


Читайте також: Зеленський справді прямий наступник Януковича, але є і суттєві відмінності – Портников


Додаток для дотримання ізоляції запровадили також у Польщі, готуються до аналогічних заходів і в Німеччині. Та треба розуміти, що в європейських країнах однією з найвищих цінностей є повага до прав людини та захист особистих даних. Тож ключовими умовами для використання моніторингових додатків у державах Європи є винятково добровільна згода користувачів та тимчасове використання цього способу стеження – лише на час пандемії. А після закінчення карантину та зникнення загрози держава гарантує своїм громадянам, що знищить усі їхні особисті дані.


До того ж використання цифрових моніторингових додатків можливе у країнах, де навіть 90-річні громадяни мають смартфони та легко дають їм раду. Та це аж ніяк не про нашу країну, на жаль. Українці похилого віку, які сьогодні належать до групи ризику та найбільше потребують захисту держави, не завжди мають гроші на належне харчування – не те що на мобільний телефон. Це уряд теж якось забув врахувати.


І ще одна надзвичайно важлива деталь: країни, де використовують мобільні додатки для відстежування потенційно хворих, не забувають і про офлайнові ефективні заходи. А саме масове тестування на COVID-19. Там мобільний моніторинг – це додатковий інструмент боротьби з поширенням коронавірусу. А український уряд, намагаючись скопіювати досвід розвинених країн, як це часто буває, запрягає віз не з того боку.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте